Dé Nova Learning

Assessment oefenen

“Voorbereiding is de sleutel tot succes”

Heb je binnenkort een assessment bij Dé Nova? Een goede voorbereiding met voldoende rust kan ervoor zorgen dat je het beste van jezelf kunt laten zien. We raden je aan om voorafgaand aan een assessment te oefenen. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met de vraagstelling en hiermee je tempo te verhogen. Op deze pagina vind je algemene tips over het doen van een assessment en enkele gratis oefentips per test.

Algemene tips

1. Voorkom onnodige stress

Probeer goed uitgerust te zijn en ontspannen te blijven. Zorg voor een stille ruimte zonder afleiding bij het maken van de test. Heb je onderdelen op locatie? Zorg dan dat je op tijd vertrekt en weet waar je verwacht wordt.

2. Raak niet in paniek

De capaciteitentesten zijn adaptief. Dit wil zeggen, dat je na elke goed beantwoorde vraag een moeilijkere vraag krijgt. Beantwoord je vervolgens een vraag fout, dan gaat het de moeilijkheidsgraad weer iets omlaag. Op deze manier geeft de test een juist beeld van jouw werk- en denkniveau. Raak dus niet in paniek als je het gevoel krijgt, dat de vragen je pet soms te boven gaan!

3. Ga voor je eerste gevoel en antwoord zo eerlijk mogelijk

Probeer bij de persoonlijkheids- en drijfverenvragenlijst sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen. Ga bij het invullen uit van je werk. Geef het antwoord, dat het eerste in je opkomt. Maak je niet druk om de mogelijke uitkomsten. Een assessment dient om inzicht te krijgen in wie je werkelijk bent, zodat we een gedegen advies kunnen geven. Hoe meer open en eerlijk je je durft op te stellen, hoe meer je uiteindelijk uit het assessment haalt.  

4. Check het programma van het type assessment dat je gaat doen

Ga van tevoren na welk type assessment je gaat doen. Op de algemene assessment pagina worden deze kort toegelicht. Check vervolgens uit welke (test)onderdelen je assessment bestaat, zodat je je gericht kan voorbereiden.

Oefentips

Dit onderdeel wordt ingezet in al onze assessmentprogramma’s

Cognitieve capaciteiten testen zijn gericht op het meten van  jouw probleemoplossend vermogen en leervermogen in nieuwe situaties. Ze meten het abstract denken, ruimtelijk inzicht en het kunnen werken met cijfermatig materiaal.

Via deze site van PiCompany kun je oefenen met de onderdelen ‘Figuurreeksen’, ‘Matrixen’ en ‘Cijferreeksen’. Deze oefeningen zijn vergelijkbaar met de tests die ingezet worden tijdens een assessment. Bij deze oefentesten is er geen tijdslimiet per vraag. Tijdens de daadwerkelijke testen zal dit wel het geval zijn (90 sec per vraag).​

Via onderstaande websites kun je nog extra oefenen met de losse onderdelen:

Benieuwd hoe de cognitieve capaciteiten test -de Connector Ability- eruitziet?

Deze test wordt ingezet in het programma van ons abilty assessment

De analogieëntest richt zich op het meten van het logisch redeneervermogen, door het leggen van relaties tussen woorden. In een analogieëntest ontbreekt er in elke opgave een woord. Aan jou wordt gevraagd: welk woord hoort op de open plek? Om hier antwoord op te kunnen geven moet je achter de logische regel komen die achter het verband ligt. Er bestaan enkele analogieën (slechts 1 woord ontbreekt) en dubbele analogieën (2 woorden ontbreken).

Via onderstaande websites kun je oefenen met enkele- en dubbele analogieën:

Enkele analogieën

Deze test kan worden ingezet in ons ability assessment en in enkele selectie- en ontwikkelassessments, wanneer er sprake is van een ‘groot’ taalcomponent in de opleiding of het werk.

De taalvaardighedentest richt zich op het meten van je kennis van grammatica – en spelling en stijl van de Nederlandse en/of Engelse taal.

Via onderstaande websites kun je oefenen met de onderdelen van taalvaardigheid:

Taalgebruik & zinsbouw

Grammatica & spelling

Of doe de Nederlandse Taaltest of de HBO Taaltoets om jouw niveau en kennis van verschillende onderdelen van het Nederlands te toetsen.

Deze test wordt ingezet in al onze selectie-, ontwikkel- en loopbaan assessments

De persoonlijkheids- en drijfverentest richten zich respectievelijk op de 5 persoonlijkheidstrekken stabiliteit’, ‘extraversie’, ‘altruïsme’, ‘openzinnigheid’ en ‘consciëntieusheid’ en de energiebronnen ‘profileren’, ‘beheren’, ‘behouden’ en ‘verbinden’.

Via onderstaande websites kun je oefenen met vergelijkbare testen:

Wordt afgenomen tijdens het selectie- en ontwikkelassessment

In het competentiegerichte interview worden je testresultaten met één van onze assessmentpsychologen uitgevraagd en verdiept aan de hand van de STARR-methodiek.

Check ter voorbereiding op het interview op welke competenties je wordt beoordeeld. Bedenk alvast wat jouw kwaliteiten en eventuele ontwikkelpunten hierbij zijn. Bedenk daarnaast welke concrete voorbeelden uit je werkervaring je zou kunnen benoemen. Tijdens het interview is het van belang goed te luisteren naar de vraag en deze duidelijk te beantwoorden met een illustratief voorbeeld.

Benieuwd hoe een competentiegericht diepte-interview er bij Dé Nova uit ziet? Bekijk onderstaande video voor een impressie!

Dit onderdeel kan worden ingezet in onze selectie- en ontwikkelassessments

Het rollenspel is een zo realistisch mogelijke praktijksituatie passend bij jouw (nieuwe) werkcontext en (nieuwe) functie, waarin je concreet gedrag kunt laten zien bij een aantal competenties die relevant zijn voor je functie of loopbaanstap.

Lees op de assessment dag voorafgaand aan het rollenspel de opdracht goed door en bepaal voor jezelf een gespreksagenda, de doelen voor het gesprek en werk een aanpak uit. Luister tijdens het rollenspel goed naar de ander en speel in op de situatie, zoals je in een echte werksituatie ook zou doen.

Benieuwd hoe een rollenspel er bij Dé Nova uit ziet? Bekijk onderstaande video voor een impressie!

Aanvullende oefentips

Nog meer oefenen met specifieke onderdelen van het assessment? Bekijk hieronder aanvullende betaalde middelen die je verder kunnen helpen bij je voorbereiding:

  • Boek ‘Vlekkeloos Nederlands voor iedereen’, 2e druk, ISBN: 9077018751
  • E-learning ‘Feilloos Nederlands’ met e-coaching van Dé Nova (informeer naar de mogelijkheden)
  • Oefentesten Hello Pi-Company (hier)
  • Oefentesten Hello Pearson Clinical (hier)