“Wanneer ben jij bezig met muziek?”
Toen ik deze vraag stelde aan collega’s, merkte ik dat dit op veel verschillende momenten is. Zelf luister ik onderweg veel naar muziek, zet ik als ik thuiskom meteen de radio aan en zing ik (samen met anderen) tijdens het repeteren voor een musical. Kortom: muziek speelt een grote rol in mijn vrije tijd. Hierdoor vroeg ik me af of ik dit misschien ook wat meer in mijn werk kan laten terugkomen. Wat blijkt: muziek heeft meerdere positieve effecten die heel handig zijn! Maar hoe zet je muziek effectief in tijdens je werk? Dat lees je in deze blog!
- Motivatie
Kijk je op tegen een grote klus of komt die ene deadline steeds dichterbij? Luister dan naar muziek! Het stimuleert de aanmaak van serotonine, waardoor je scherper wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Het vergroot dus je prestatievermogen. Thuis zeten we vaak onze favoriete meezingers aan tijdens het schoonmaken (een van mijn collega’s heeft zelfs een lijst die ‘afwashitjes’ heet), dus hoog tijd om dat op het werk ook te doen!
- Rust
Behoefte aan een pauze? Bij het luisteren naar muziek geven je hersenen meerdere soorten hormonen af, die ervoor zorgen dat je rustig en gelukkiger bent. Zet dus juist op momenten van stress muziek aan. Let daarbij wel op dat het muziek is die je al wat beter kent, zodat je niet te aandachtig naar de muziek gaat luisteren en even lekker weg kunt dromen. Net als tijdens je treinreis of fietstocht.
- Creativiteit
De tekst, de melodie en het ritme van een liedje zorgt voor prikkeling in je hersenen. Muziek zorgt dus voor de ideale creatieve boost! Denk wel goed na over welke muziek hier het beste bij past. Moet je een document lezen met veel tekst? Dan is instrumentale muziek de ideale uitkomst.
- Beweging
Veel kantoorbanen bestaan uit urenlang op een dag zitten, dus ga van je stoel af en pak een paar minuutjes om lekker te dansen. Een opzwepend liedje met een hoog ritme, brengt je in de stemming zorgt er waarschijnlijk voor dat je net wat harder je best doet.
- Sfeer
Als je samen muziek luistert of maakt, wordt er oxitocine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met elkaar. Er is ook bijna geen etentje of borrel te bedenken, waar geen achtergrondmuziek aan staat. Muziek kan dus helpen bij het ultieme teamgevoel en een gezamenlijke actieve werkhouding.
- Focus
Zorgt muziek in jouw geval juist voor afleiding? Probeer dan eens te luisteren naar bineural beats. Dit zijn geluiden op een bepaalde frequentie, die jouw brein in een bepaalde staat brengen voor bijvoorbeeld betere concentratie of diepere nachtrust. Lees hier meer over hoe bineural beats werken.
Muziek is heel persoonlijk. Waar het voor de een heel stimulerend werkt, kan het voor de ander juist een afleiding zijn. Ga na wat jouw behoefte is en kies daarbij passende muziek. Is jouw behoefte anders dan die van een collega? Zet dan een koptelefoon op. We dagen je uit om de komende tijd zelf te zorgen voor fijne, productieve, actieve, maar vooral muzikale werkdagen!